Column Van Dalen

Rare lokale politiek!

Wat een gekke wereld, die lokale politiek. Ik noem het wel eens incestueus. Het is een kleine wereld waarin 13 mensen en een beperkte groep aanhangers bepalen hoe het gaat met ons dorp. Gemiddeld zitten er 10 mensen of zo op de publieke tribune, meest bekenden en fractiegebonden. Van die 13 raadsleden zitten 6 leden, dat is bijna de helft, al 14 jaar of langer in gemeenteraad.

14 jaar of langer… Twee van deze 6 zitten al bijna 20 jaar in de raad. De vraag is of dat een voordeel is of een nadeel. Ik, als verse hap, heb tegen mezelf gezegd: “Ik doe dit een beperkte tijd.” Het is mijn sociale dienstplicht, mijn vorm van vrijwilligerswerk en na gedane arbeid ga ik plaatsmaken voor nieuw bloed. Ik ben niet meer dan een voorganger van nieuw talent. Het politieke vak wordt, dat is tenminste mijn mening, niet per definitie beter door veredeld nestorschap en jarenlange ervaring. Integendeel! Ik ben ervan overtuigd dat mensen op enig moment achter hun eigen staart aan gaan lopen. Onlangs kwamen wij (de VVD) met de vraag of er niet een sportraad kon worden opgericht met alle sportverenigingen in Blaricum vertegenwoordigd. Meer samenwerking en zo. Maar nee, want “in 2006 is dat ook al mislukt”. Wacht ff… 2006? Dat is 10 jaar geleden. Toen had ik nog geen grijs haar en zaten mijn dochters nog op de lagere school… Alsof de wereld in 10 jaar niet verandert!

Frisse wind beste lezers, is broodnodig, helemaal als het de lokale politiek betreft. Ik vraag mij wel eens af, of met name de mensen die al zo lang in de raad zitten nog wel voeling hebben met de mensen in het dorp en wat er leeft. Of dat ze zichzelf zo vereenzelvigen met datzelfde dorp dat er een soort eigen werkelijkheid ontstaat. Zo was er ook laatst een leuke discussie waarin een groot deel van de raad van mening was dat inwoners graag betrokken willen zijn bij de lokale politiek en dat ze vooral regelmatig benaderd zouden moeten worden. Voor een politicus niet leuk om te zeggen maar inwoners interesseren zich in principe niet voor de lokale politiek! Zolang alles netjes reilt en zeilt tenniste: Gemeenteraad, college, doe vooral waarvoor je bent aangesteld en laat me verder met rust.

Tot er iets bij jou in de straat gebeurt. Dan komen mensen in verzet. En dat mag. Ik hoop dat als ik ooit het gevoel heb dat ik onmisbaar ben geworden, dat men mij dan een oorvijg geeft van jewelste! Niemand is onmisbaar. Sterker nog… misbaarheid is goed voor nieuwe inzichten, nieuw elan en vooruitgang. Want de tijd schrijdt voort en de politiek is geen museumdirectie.

Ik groet u!

Dennis van Dalen,

raadslid VVD-Blaricum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *